Huksdalen - ei tur- og friluftsperle
Mellom Leikanger og Hella ligger ei, kanskje litt skjult, perle som har fantastiske tur- og friluftsmuligheter. Dette området heter Huksdalen, men hvor også navnet Grindsdalen blir brukt. Nylig har det blitt laget og utbedret en bred og fin helårsvei opp Huksdalen til parkeringen som ligger nesten på 600 m.o.h. ved Navarsetmyrane. Herfra åpner det seg en vidunderlig verden av tur-, ski-, jaktmuligheter.
Skiturer (fjellski og topptur)
Huksdalen og parkeringen ved Navarsetmyrane gir fantastiske muligheter for både toppturer og fjellskiturer. Den store fordelen er at man kommer høyt og dermed er området snøsikkert. Ofte er det skiforhold fra parkeringen til uti mai!
Fjellene rundt Huksdalen er kanskje ikke så bratte som i Sogndalsdalen og kan dermed være perfekte til å lære seg å gå på topptur eller brukes til toppturer ved vanskelige skredforhold, selv om det er nok av muligheter for å stå bratt om man ønsker. For de lange turene kan man også gå fra Sogndalsdalen og gå innom flere topper før man avslutter i Huksdalen eller omvendt.
Veien opp Huksdalen blir brøytet gjennom vinteren. Vinterbrøytingen er en del av et 3-årig pilotprosjekt sammen grunneierne og Sogndal kommune. Målet er å gjøre utfartsområdet i Huksdalen mer tilgjengelig gjennom å drifte en helårsvei. Det legges ut oppdateringer rundt brøyting og skiforhold på gruppa «Huksdalen på ski» på Facebook.
I 2022 ble det også startet en festival ved Stavsete, som ligger cirka 30 min gange fra parkeringen. Denne festivalen heter Camp Stavsete, hvor det er fokus på skilek, konkurranser (Sognefjordrennet) og guida toppturer. I 2023 vil Camp Stavsete foregå den 15 og 16 april.
Turmuligheter på beina
Huksdalen har mange turmuligheter på beina. Det er slakt og fint terreng innover dalen, hvor man kan velge og vrake i de ulike toppene rundt om man ønsker seg opp i høyden. Det er lite merkede stier i områder, men det finnes enkelte godt synlige stier, men som er umerkede. Det er også bra med bær og molter, men hvor du finner disse har vi dessverre ikke lov å si ;-)
For de som liker å løpe i fjellet kan man lage seg mange fine rundturer med utgangspunkt i Huksdalen. Kun fantasien som setter grenser.
Idrettslaget Syril lager årlig ulike turposter og enkelte av disse finner du i og rundt Huksdalen.
Jakt
For innbyggerne i gamle Leikanger kommune så er det også muligheter for å jakte småvilt i Huksdalen. Her kan man velge om man ønsker å jakte småvilt i skogen eller på høyfjellet. Er man tidlig ferdig på jobb en dag, så klarer man faktisk å få en god ettermiddagsrunde før det blir mørkt. Nærmere informasjon og jaktkort kan kjøpes hos Sport 1 Erling Røysum på Leikanger.
Praktisk informasjon
Veien opp Huksdalen er en bomvei. Det er mulig å kjøpe både årskort, sesongkort eller betale per enkeltpassering. Sesong og årskort kan kjøpes på www.passpay.no.
Turforslag
Fjellskiturer
Stavsete & Stavatjørni (775 & 1000 m.o.h.): Fra parkeringen ved Navarsetmyrane går det slakt oppover videre inn dalen mot stølsområdet Stavsete. Dette kan være et fint mål for barn og ungdommer og tar cirka 30 min. Dalen åpner seg videre innover og man kan gå slakt og fint helt opp forbi Stavatjørni på rundt 1000 m.o.h. hvor man kan få utsikt ned mot Fjærlandsfjorden.
Skarholten & Myrdalsbreen (1543 & 1570 m.o.h.): En lengre og mer strabasiøs fjellskitur kan være å gå oppover mot Skarholten og Myrdalsbreen. Da følger man også dalen innover til man er cirka ved Stavatjørni før man dreier østover og oppover. Følger så ryggen opp til man når Skarholten og kan krysse over til toppunktet på Myrdalsbreen. Da får man fin utsikt i så å si alle himmelretninger. En fin og lang vårskitur.
Hellesetnipa & Dalsbotn (615 & 825 m.o.h.): En annen fjellskimulighet er å kjøre opp til Engjasete. Da kjører man ikke opp selve Huksdalen, men kjører forbi Grindselvi og tar opp mot Grinde og Engjasete. Like før siste bebyggelse går det en vei til venstre hvor man kan parkere. Derfra følger man traktorveien oppover mot Hellesetnipa og videre mot Dalsbotn.
Toppturer
Sauaholten (1230 m.o.h): Den mest vanlige toppturen er å gå opp fjellsiden opp mot Sauaholten. Da følger man dalen innover fra parkeringen ved Navarsetmyrane frem til like før Stavsete hvor man dreier vestover og oppover fjellsiden. Her er det slakt og fint og normalt skredsikkert. Det er også mulig å gå fordi Sauaholten og fortsette videre oppover mot Stav om man ønsker en lengre tur.
Stav (1458 m.o.h): Det er primært to muligheter å gå på ski til Stav. Enten forbi Sauaholten og videre oppover mot toppen eller å gå forbi Stavsete og dreie litt vestover retning Stavafjellet og deretter å dreie enda mer vestover mot Stav når man nærmer seg 1300 m.o.h. Siste bit mot toppen kan gås fra både vestsiden som er slak og grei eller mer direkte fra østsiden som kan være bratt.
Hest (1360 m.o.h): Hest er en fin utsiktstopp med utsikt både til Balestrand, Vik, Vangsnes og innover mot Flåm og Leikanger. Like før Navarsetmyrane krysser man elva Gildøla og ofte finner man parkering enten ved broa eller noe etterpå hvor anleggsveien opp Gildal starter. Følg nordsiden av elva oppover forbi, ofte nedsnødde, hytter ved Gildal før man kommer inn i dalbotnen. Normalveien oppover følger deretter ryggen som deler Vetlebotnen og Storebotnen.
Romhesten (1261 m.o.h.): En lengre tur som krever en del innmarsj, men som gir nydelig utsikt og turopplevelse, er Romhesten. Her får du en fantastisk utsikt til Fjærlandsfjorden på et fjell som svært få står ski på. Da går man forbi Stavatjørni og sklir ned mot Øvre Rommedal som ligger i dalen under Romhesten. Derfra kan man traversere oppover og nordover slik at man finner den sikreste veien opp på ryggen som man deretter følger sørover til toppunktet. Fin og bratt kjøring fra toppen ned mot Øvre Rommedal.
Skogskjøring / kveldskjøring
Huksdalen har også åpnet for mange «lapsekjøringer» i skogen ved dårlig vær og sikt i høyfjellet. En av mulighetene ligger noe lengre nede i Huksdalen ved transformatorstasjonen som man passerer halvveis opp i dalen. Gå da opp kraftgata (under kraftledningene) øst for transformatorstasjonen. Mye småterreng hvor man kan hoppe og leke seg nedover. Et annet alternativ er å gå opp Gildal og finne sikreste vei opp mot Fagraeggi (997 m.o.h.) og deretter leke seg ned skogen tilbake til veien.
Turmuligheter til fots
Kjeringi (1314 m.o.h): Mange har gått til Kjeringi fra Kleppa, men nå har du muligheten å gå fra Huksdalen. Kryss elva ved parkeringen på Navarsetmyrane og gå oppover forbi Nyastølen. Følg dalen innover Eitrbotn til du ser ned i Friksdalen. Følg deretter ryggen opp til Kjeringi.
Stav og ryggen mot Stavafjellet (1458 m.o.h): Her kan du få oppleve Leikangers svar på Besseggen! Det finnes flere turvarianter til Stav, men det som må oppleves er å gå selve ryggen fra Stav og nedover retning Stavafjellet, eller motsatt vei. I starten er selve ryggen helt flatt og fin, men hvor det går bratt ned på begge sider, spesielt nordsiden. Det kreves ingen klatring, men for enkelte kan den muligens oppleves som luftig. Anbefales!
Hest: Hest er en fin utsiktstopp også på sommeren. Parker ved Gildal og følg dalen innover mot Hest.
«Huksdalen rundt»: For de spesielt interesserte, så kan en lang, teknisk og fin løpetur anbefales ved å følge fjellene rundt Huksdalen (kan også gås, men da mest sannsynlig over 2 dager). Flere muligheter om man ønsker en lengre eller kortere variant. Start på Hella, løp opp til Vassvarden, videre til Stav og deretter langs ryggen og ned mot Stavatjørni. For en «kort» variant kan man løpe nedover Huksdalen til Stavsete og videre til Nyastølen. Deretter følges stien til Rjupeskar og Kleppa. For en lengre variant, så løper man etter Stavatjørni opp mot Skarholten og Myrdalsbreen og følger så Friksdalseggi sørover forbi Kaldekletten og opp til Kjeringi. Derfra normalveien ned forbi Rjupeskar og til Kleppa.